Najlepszy ranking produktów
Tu jesteś: Książki / Kuchnia, przepisy kulinarne /
Podstawy żywienia człowieka

Podstawy żywienia człowieka

Parametry:
ISBN: 9788302091520
Oprawa: miękka
Autor: Czerwińska Dorota, Gulińska Edyta
Wydawnictwo: WSiP
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2010

Opis:
Omówiono w nim składniki odżywcze i ich rolę w organizmie człowieka, gospodarkę wodną i energetyczną organizmu i przemiany składników pokarmowych w organizmie. Zaprezentowano normy żywienia i wyżywienia, omówiono ich realizację w praktyce. Wyjaśniono zasady poprawnego planowania wyżywienia różnych grup ludności, zasady żywnienia dietetycznego oraz zwyczaje żywieniowe i najnowsze osiągnięcia w dziedzinie żywności i żywienia. Spis treści: 1. ZNACZENIE I ZAKRES NAUKI O ŻYWIENIU 2. Komponenty ODŻYWCZE I ICH ROLA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 2.1. Podział składników pokarmowych 2.2. Pojęcie głodu 2.3. Białka 2.4. Tłuszcze 2.5. Węglowodany 2.6. Komponenty mineralne 2.7. Witaminy 2.8. Wpływ cyklów technicznych na składniki odżywcze zawarte w żywności 3. GOSPOD...
NAJTANIEJ W SKLEPACH:


ZOBACZ PODOBNE PRODUKTY: