Tu jesteś: Książki / Kuchnia, przepisy kulinarne / | ||
Żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. t.1 marki Wydawnictwo naukowe pwn |
||
Parametry:
ISBN: 9788301163204 Oprawa: miękka Autor: Jan Gawęcki Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Ilość stron: 560 Rok wydania: 2013 |
Opis:
Książka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki i historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; zapotrzebowania energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; elementy pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo towarów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia; ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju, właściwie rozumieć zapotrzebowania pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać, nauczyć się, jak żywić innych i oceniać produktywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wie...
|
NAJTANIEJ W SKLEPACH: