Najlepszy ranking produktów
Jaki produkt kupić?
Który jest najlepszy?
Jaki kupić
Wybierz
parametry

Sprawdź
opinie

Sprawdź
ranking
popularności

Wybierz
najlepszą
ofertę
KUPUJ! Najlepsza cena
Rodzaje herbat

Zobacz nasz RANKING produktów dla tej kategorii

Rodzaje herbat

Herbata jest napojem spożywanym niezależnie od wieku, płci czy miejsca zamieszkania. W naszym kraju możemy spotkać ją w przedszkolach, w szkołach, w automatach na ulicy i w różnego rodzaju miejscach użyteczności publicznej, w pracy, w szpitalu, a także w domu, na dworcu i w sklepie. Nie ma, co ukrywać – Polacy piją herbatę wszędzie.

Herbata, tak samo jak kawa, to najczęściej pijany napój w naszym kraju. Większość z nas zapomniała jednak jak smakuje prawdziwa, parzona herbata. Obecnie modyfikujemy jej smak dodając liczne dodatki. Sekret wyśmienitego smaku tego napoju polega przede wszystkim na sposobie parzenia. Większość z nas nie zastanawia się jak parzyć herbatę – wyjmujemy gotową torebkę z opakowania i zalewamy ją wrzącą wodą. Jeżeli jednak posiadamy sypką odmianę herbaty, wszystko zależne jest od jej proporcji, temperatury wody oraz czasu parzenia. Jedno jest pewne – by herbata nam smakowała, musi w pełni odpowiadać naszym potrzebom i wymaganiom.

Herbata jest idealnym napojem w czasie długich, zimowych dni, bądź chłodnych, letnich nocy. Któż z nas nie lubi siąść z kubkiem ciepłego napoju na werandzie i zatopić się w marzeniach spoglądając na rozgwieżdżone niebo. Herbata sprawdzi się również w trakcie różnego rodzaju problemów, rodzinnych kłótni czy sytuacji wymagających logicznego myślenia. Na pewno większość z Was zapraszając gości pytała się zaraz po ich przyjściu: „Piją Państwo kawę czy herbatę?”

Wyróżnia się sześć podstawowych rodzajów herbaty.
1. Herbata zielona – jest to herbata, której liście szybko podlegają więdnięciu. Jest ona niesfermentowana. Jej właściwości podobne są do właściwości świeżych, herbacianych liści.
2. Herbata biała – delikatnie sfermentowana herbata, składająca się z młodych liści i nierozwiniętych pączków.
3. Herbata żółta – herbata lekko sfermentowana za pomocą specjalnego procesu. Jest to bardzo rzadka odmiana. Jej liści są dodatkowo smażone na patelni.
4. Herbata oolong – herbata półfermentowana o właściwościach herbaty zielonej i smaku herbaty czarnej.
5.Herbata czerwona (w Polsce czarna) – herbata ze sfermentowanych liści – najpopularniejszy rodzaj.
Wyróżnia się również herbaty ciemne, które w Polsce uznawane są za czerwone. Herbaty te powstają z liści poddanych procesowi dojrzewania.

Zobacz nasz RANKING produktów dla tej kategorii