Najlepszy ranking produktów
Jaki produkt kupić?
Który jest najlepszy?
Jaki kupić
Wybierz
parametry

Sprawdź
opinie

Sprawdź
ranking
popularności

Wybierz
najlepszą
ofertę
KUPUJ! Najlepsza cena
Kawa – jak serwować?

Zobacz nasz RANKING produktów dla tej kategorii

Kawa – jak serwować?

Któż z nas nie lubi aromatycznej kawy o poranku. Szacuje się, że prawie siedemdziesiąt procent dorosłych Polaków spożywa codziennie rano ten napój.

Kawę pijemy przed pracą – by się obudzić, w trakcie pracy – by zachować trzeźwość umysłu, a także po przyjściu z pracy – by zyskać dodatkową energię na zabawę z dziećmi. Napój ten jest również wyjątkowo popularny wśród młodzieży, która pije go w trakcie nauki, podczas przerw w szkole bądź na uczelni i przy długich, nocnych pogawędkach. Warto wspomnieć, że kawa jest o wiele zdrowsza od popularnych w dzisiejszych czasach napojów energetyzujących.

Dobra kawa umili nam większą część dnia. Rozmawiając na trudne tematy bądź omawiając rodzinne problemy, delektujemy się kawą. Napój ten pomaga rozładować napięcie, a jednocześnie uśmierza ból. Naukowcy udowodni, że ma ona wpływ na odchudzanie. Dodatkowo nacieranie się kawą przyspiesza spalanie i redukcję tkanki tłuszczowej. Jak widzimy kawa ma same zalety zdrowotne.

Kawa jest o tyle „dobra”, że możemy serwować ją na wiele sposobów. Każdy z nas słyszał o popularnych: espresso, cappuccino, caffe latte bądź espresso macchiato. Kawę można podawać również w stylu: coretto, ponce livornese, caffe noisette bądź melange. Każde opakowanie kawy posiada swoją etykietkę, na której w większości przypadków pisze, jak ją przyrządzić, a także jak ją podawać. Warto mieć na uwadze, że kawa w każdym miejscu na świecie będzie inna. Wszystko zależy od metod sporządzania i podawania. Niewiele ludzi zdaje sobie sprawę, iż istnieje specjalna etykieta podawania tego napoju.

Warto wspomnieć o trzech metodach podawani kawy, słabo znanych w Polsce: caffe coretto, cafe noisette oraz melange. Caffe coretto to kawa z dodatkiem alkoholu (grappy, sambuki, koniaku) oraz cukru. Inną odmianą tej formy jest ponce livornese – kawowy poncz z rumem, cukrem, cytryną i cynamonem. Cafe noisette to kawa z dodatkiem bitej śmietany skropionej wiśniówką. Melange natomiast to austriacki napój sporządzony z kawy i mleka, z tym, że mleko zajmuje prawie pięćdziesiąt procent całości.

Zobacz nasz RANKING produktów dla tej kategorii